Artă în ritmul muzicii

25.05.2020

Te-ai gândit vreodata cum ai putea admira o pictura și să reușești șă îi ”auzi” mesajul? Încearcă să combini arta cu muzică și vei obține din ambele mai mult decât ti-ai imagina.


Cu siguranță nu v-a plăcut întotdeauna gustul vinulului sau a scotch-ului singur, poate că ati dobândit acel gust plăcut pe care doriți să îl mai savurați combinându-l sau asociindu-l cu gusturi mai familiare, de exemplu cu mâncarea preferată. Odată facute aceste asocieri - vin și mâncare, lichior și mâncare, vin și ciocolată -  sfârșesc prin a amplifica simpla experiență de a mânca sau de a savura o băutură, aceasta devenind de acum încolo completă doar în această formulă. O idee asemenătoare s-a născut în arta muzicii și a picturii: cum ar fi să apreciem mesajul unei picturi prin muzica și sunete? cum ar fi să ascultăm o melodie și să avem posibilitatea de a ne transpune în lumea ei printr-o imagine? Articolul prezentat mai jos ne-ar putea ajuta să apreciem în același timp ambele stiluri de artă atât de cunoscute și răspândite de-a lungului globului și secolelor.


Ideea de a împerechea arta și muzica nu este nouă, desigur. Cercetările axate pe "sinergizarea" muzicii și a artei au ajuns la câteva concluzii interesante despre aprecierea și înțelegerea sporită. Multe muzee prezintă muzică (de obicei muzică adecvată perioadei de care aparțin exponatele) ca parte a prezentării lor generale. Aducând cuplul art-muzică la un alt nivel, artistul-muzician Yiannis Kranidiotis a creat un program de calculator pentru a traduce culorile dintr-un tablou în frecvențe sonore corespunzătoare, astfel încât să puteți "auzi" cum ar suna un tablou. Scopul este să vă oferim un punct de plecare din care să vă puteți forma propriile opinii și părtiniri. 


Perechea 1: Ritmul Toamnei - Jackson Pollock și  piesa lui Johann Sebastian Bach, Cello Suites (1717-1723) (versiunea Pablo Casals sau Yo-Yo Ma )

                                               Ritmul Toamnei, de Jackson Pollock, 1950.


Perechea 2: Four Darks in Red - Mark Rothko și piesa lui Gustav Mahler , Rückert-Lieder (1901 - 1902)

                                          Four Darks of Red, Mark Rothko, 1958.


Perechea 3: Compoziția VII - Wassily Kandinsky și ”Better git it in your sould” de Charles Mingus 

                                        Comziția VII, Wassily Kandinsky, 1913.


Perechea 4: The Tree - Agnes Martin și ”The Köln Concert” de Keith Jarrett

 The Tree, Agnes Martin, 1964

Perechea 5: Fifty Days at Lliam. The Fire That Consumes All Before It - Cy Twombly și Concerto for Prepared Piano and Orchestra (1950-1951) de John Cage

Fifty Days at Lliam. The Fire That Consumes All Before It - Cy Twombly, 1978

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți